Indexering van alimentatie

Indexering van alimentatie

Alimentatie indexering

Op grond van de wet worden alle bij rechterlijke uitspraak of bij overeenkomst vastgestelde alimentaties jaarlijks gewijzigd met een door de Minister van Justitie vast te stellen percentage (art. 1:402a lid 1 BW). Juist ook als er niets over indexering is afgesproken of in de uitspraak van de rechter staat, wordt er dus altijd geïndexeerd. Het is mogelijk om indexering volledig of voor bepaalde tijd uit te sluiten (art. 1:402 lid 5 BW). Indexering gaat altijd in per 1 januari. De indexering is nog nooit negatief geweest, zodat er feitelijk sprake is van een jaarlijkse verhoging van de alimentatie. Het idee achter indexering van alimentatie is dat de hoogte van de alimentatie mee moet met de inflatie, de stijging van kosten van levensonderhoud en lonen.

Volledige uitsluiting van indexering komt bijna nooit voor. Wel komt het vaak voor dat de indexering een jaar later begint. Bijvoorbeeld als in oktober 2015 een alimentatie wordt vastgesteld en wordt besloten om de indexering per 1 januari 2017 in te laten gaan.
Hieronder de indexeringspercentages vanaf 2010:

2010 → 2,3%
2011 → 0,9%
2012 → 1,3%
2013 → 1,7%
2014 → 0,9%
2015 → 0,8%
2016 → 1,3%

Jaarlijks worden de percentages bekend gemaakt. De 'beschikking wijzigingspercentage levensonderhoud 2016' vind u hier.

Wilt u op de hoogte worden gehouden? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief. U ontvangt dan eind 2016 bericht over de indexering voor 2017.

Alimentatie met indexering berekenen

Hebt u al een aantal jaren niet of niet nauwkeurig geïndexeerd? Dan kunt u uw alimentatie met indexering voor meerdere jaren eenvoudig berekenen op de website van het LBIO.

Deel deze pagina:
Over Adice

Adice.nl geeft informatie over echtscheiding, ouderschapsplan, kinderalimentatie en partneralimentatie. Met de producten Adice Alimentatierekenen en Adice Ouderschapsplan willen wij voorzien in de behoefte van mensen om tegen lage kosten zelf een goede alimentatieberekening en een persoonlijk ouderschapsplan te maken.
Vaak is in familierechtelijke zaken een advocaat nodig.
Een gespecialiseerde advocaat vindt u eenvoudig op de website.

© 2014-2024 Adice.nl | Alle rechten voorbehouden. | Disclaimer | Privacy | Contact