Voor wie is een ouderschapsplan verplicht?

Voor wie is een ouderschapsplan verplicht?

Voor wie is het ouderschapsplan verplicht

Ouders die gezamenlijk gezag hebben over een kind en gaan scheiden of hun samenleving beëindigen zijn verplicht om een ouderschapsplan op te stellen.

Gezamenlijk gezag kan van rechtswege ontstaan of door de rechtbank worden toegewezen.

Over een kind van ouders dat tijdens een huwelijk wordt geboren, hebben beide ouders van rechtswege het ouderlijk gezag. Zij krijgen dat dus automatisch, zonder dat zij er iets voor hoeven doen.

Wonen ouders samen en krijgen zij een kind, dan heeft de moeder van rechtswege alleen het ouderlijk gezag. Ook als de vader het kind erkent, krijgt hij niet automatisch gezag. Om gezamenlijk gezag te krijgen, moeten de ouders aan de rechtbank vragen om het gezamenlijk ouderlijk gezag aan hen toe te wijzen. Dat kan op rechtspraak.nl digitaal of via een formulier.

Dus ook als ouders niet getrouwd zijn geweest, maar wel via de rechtbank het gezamenlijk gezag hebben, moeten ze een ouderschapsplan opstellen. Krijgen de ouders pas gezamenlijk gezag nadat zij al uit elkaar zijn of zijn zij nooit gaan samenwonen, dan zijn zij niet verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Het kan in de praktijk echter handig zijn om dat toch te doen.

Advocaat gespecialiseerd in echtscheidingen

Voor een overzicht van een aantal advocaten gespecialiseerd in echtscheidingen klikt u hier.

Deel deze pagina:
Over Adice

Adice.nl geeft informatie over echtscheiding, ouderschapsplan, kinderalimentatie en partneralimentatie. Met de producten Adice Alimentatierekenen en Adice Ouderschapsplan willen wij voorzien in de behoefte van mensen om tegen lage kosten zelf een goede alimentatieberekening en een persoonlijk ouderschapsplan te maken.
Vaak is in familierechtelijke zaken een advocaat nodig.
Een gespecialiseerde advocaat vindt u eenvoudig op de website.

© 2014-2024 Adice.nl | Alle rechten voorbehouden. | Disclaimer | Privacy | Contact